Orthomoleculaire therapie

ORTHOMOLECULAIRE THERAPIE


De term "orthos" komt uit het Grieks en betekent: "juist", "recht" of "gezond". "Moleculair" staat voor molecuul. Met de term "orthomoleculair" wordt dus bedoeld dat gebruikgemaakt wordt van zogenoemde "optimale" concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Zijn deze stoffen onvoldoende in het lichaam aanwezig, dan kunnen er klachten ontstaan. Een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan door het gebruik van niet altijd gezonde voeding of doordat gezonde voeding tegenwoordig bijvoorbeeld minder vitaminen en mineralen bevat dan twintig jaar geleden. Maar een tekort kan ook te maken hebben met een (tijdelijk) verhoogde behoefte van het lichaam aan bepaalde stoffen, bijvoorbeeld extra Vitamine C bij griep en verkoudheid.

Orthomoleculaire therapie is erop gericht de gezondheid te bevorderen of ziekteprocessen te herstellen. De behandeling heeft tot doel om de lichaamscellen (onze bouwstenen) te voorzien van optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Deze therapie gaat ervan uit dat voedingsstoffen beter in de stofwisseling passen dan geneesmiddelen. Het argument hiervoor is, dat voedingstoffen stoffen zijn, waar het lichaam in de loop der evolutie mee vertrouwd is geraakt ('lichaamseigen') - iets dat niet geldt voor welk middel dan ook dat bijvoorbeeld 30 jaar geleden werd ontwikkeld ('lichaamsvreemd').

Scheikundige en Nobelprijswinnaar Linus Pauling introduceerde de term 'orthomoleculaire geneeskunde' in het tijdschrift Science in 1968, waar hij de volgende definitie gaf:


"Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behouden van een goede gezondheid en het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn".


In de orthomoleculaire therapie staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Bekende vorbeelden hiervan zijn

foliumzuur, selenium en zink. Gezond worden en blijven heeft te maken met het vinden en behouden van de juiste lichamelijke en geestelijke balans. Als de balans wordt verstoord kunnen er allerlei klachten over uw gezondheid ontstaan.

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op het behandelen van de oorzaken van uw gezondheidsklachten en niet op de symptomen.  Het kan daarnaast ook ingezet worden ter preventie: het verlagen van de kans op ziekten, hetbeter op peil brengen van je energie, het verhogen van sportprestaties of het vertragen van het verouderingsproces. Met behulp van de Asyra kan er een passend individueel voedingsadvies gegeven worden: niemand is hetzelfde!