Sportvoeding

SANSANI

Paramedisch natuurgeneeskundige praktijk en (sport)diëtistenpraktijk

SPORTVOEDING


Een evenwichtige gevarieerde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Dat geldt natuurlijk ook voor de sporter, maar menig sporter blijkt er niet zo'n goede voeding op na te houden. Een verkeerde voeding leidt niet alleen tot prestatievermindering, maar kan daarbij ook blessureleed of minder rendement uit training tot gevolg hebben. De samenstelling en verdeling/timing van uw voeding over de gehele dag is van groot belang om maximale prestaties van uw lichaam te mogen verwachten. Een gezond voedingspatroon kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen.  Kortom: voor de sporter zijn er dus voldoende redenen om de voeding serieus te nemen.


Sportvoeding is meer dan alleen drankjes, poeders of pillen: het is een op maat gemaakt voedingsplan voor het optimaliseren van de voeding bij sporters.  In de praktijk valt het niet mee om de juiste voedingskeuzes te maken die de sportprestaties daadwerkelijk verbeteren. Een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten wordt daarbij nog weleens onderschat.

De meeste sporters (en daarnaast de gemiddelde nederlander) hebben een voedingspatroon dat bestaat uit relatief veel koolhydraten en relatief weinig eiwitten en weinig gezonde vetten.  Het idee leeft nog steeds dat des te meer koolhydraten er gegeten wordt des te beter de prestatie zal zijn. 


De grootste koolhydraatbronnen voor een sporter zijn brood en broodproducten, aardappelen en pasta's. Deze bronnen zijn vaak bewerkt (=geraffineerde koolhydraten) en het verlies aan vitamines en mineralen enorm groot terwijl deze voedingsstoffen het lichaam juist nodig heeft. De werkelijke voedingswaarde van deze bronnen als koolhydraten is niet echt goed en daarbij zijn ze eerder belastend voor het lichaam. Een andere reden om spaarzaam met granen en aardappelen om te gaan (en met peulvruchten) is het feit dat deze bronnen rijk zijn aan de 'antinutriënten' saponinen en lectinen die de darmwand verhoogd doorlaatbaar kunnen maken (beschadigen darmwand) met alle gevolgen van dien zoals het minder goed opnemen van voedingsstoffen, het ontstaan van ontstekingsreacties etc.


Eén van de belangrijkste doelen voor de sporter is het vergroten van de glycogeenvoorraad (spieren en lever). Hiervoor heb je koolhydraten nodig die je het beste haalt uit groente en fruit.  Tevens levert een voeding rijk aan groente en fruit veel vitamines en mineralen (antioxidanten!!), veel vezels en een betere verhouding in het zuur/base evenwicht van het lichaam. Zeker bij sporters is dit laatste heel belangrijk aangezien zij door hun sportbeoefening al naar verzuring neigen. Verzuring zorgt weer voor afbraak van spierweefsel wat je juist als sporter niet wil.

De snelle koolhydraatbronnen, zoals de (sport)dranken, kun je beter tijdens en vlak na de inspanning gebruiken. Dit om de glycogeenvoorraad aan te vullen.


Wat betreft de eiwitten. Het lichaam heeft eiwitten nodig voor aanmaak en reperatie van spierweefsel en spiergroei. Mager vlees en vis zijn veruit de grootste bron van eiwitten die het lichaam goed kan gebruiken. Wat betreft vlees kun je beter kiezen voor de magere variant: alles wat 'rent, vliegt en zwemt' is goed aangezien deze vleesproducten meer spierweefsel en veel minder vet bevatten in vergelijking tot het varken, de kip en de koe en dus meer eiwitten.De meeste sporters denken bij vet aan slecht, ongezond etc. De slechte vetten zijn verzadigde en transvetten, dit zijn meestal dierlijke of industriële vetten. Dit slechte vet hoopt op in de aders en zorgt voor aderverkalking, een verhoogd cholesterol en een verhoogde kans op hart en vaatziekten. De zogenaamde goede vetten zijn onverzadigde vetten (waaronder de omega-3 vetzuren) en het lichaam gebruikt ze onder andere voor het smeren van gewrichten en ze werken ontstekingsremmend, voor een sporter natuurlijk heel belangrijk. Het innemen van voldoende omega-3 vetzuren helpt je hart- en longfunctie te ondersteunen, behoedt je voor een onnodige verergering van blessures, gaat ontstekingen tegen, zorgt voor een betere focus en stimuleert het verbranden van vetten voor de energielevering. Omega-3 vetzuren zitten in vette vis, schaal- en schelpdieren en zeewieren, maar het is ook aangeraden om op regelmatige basis een supplement van visolie in te nemen.


Wil je meer weten over sport en voeding? Of heb je specifieke klachten zoals ontstekingsklachten, darmklachten, slecht herstel, allergische klachten,  gewichtsproblemen etc. dan kan ik je hierbij hulp bieden. Geen enkele sporter gaat met hetzelfde advies de deur uit aangezien ieder mens anders is. Daarnaast kan ik met behulp van de Asyra nog gerichter adviezen geven om je sportprestaties op een nog hoger plan te brengen.


Zelf heb ik in mijn jeugd en als jong volwassene op een redelijk hoog niveau gesport (tennis), dus ik heb enige ervaring met de combinatie voeding en sport en hoe moeilijk het soms is de juiste keuzes te maken en te luisteren naar je lichaam wat goed en minder goed voor je is.Copyright SanSani - Sandra Haarhuis ©  All Rights Reserved